Nanoq – det första arktiska museet i Finland och Europa

Det arktiska museet Nanoq invigdes i juni 1991 och är det första arktiska museet i Europa som förevisar Arktis och Antarktis, samt omkringliggande områden. Under åren har museet växt i omfång och utvecklats till ett levande arktiskt kulturcentrum, som årligen besöks av tusentals gäster från olika håll i världen. Museet är samtidigt en tribut till de sista arktiska naturfolkens kultur. År 2005 valdes Nanoq till det mest intressanta turistmålet i Finland.

Museets namn Nanoq är grönländska och betyder isbjörn. Vid Nanoq kan man bekanta sig med arktiska folkslag, kulturer och seder, samt höra spännande historier från berömda expeditioner till nord- och sydpolen. Till museet hör också stugor som har blivit byggda i samband med olika specialutställningar genom åren, de kan man besöka och de alla har sin egen historia att berätta. I huvudbyggnaden har vi ett bibliotek där man kan njuta av en intressant bok.

Nanoq har haft flera samarbeten med olika museer, bl.a. Andrée-museet i Gränna, Nationalmuseet i Helsingfors och Leonardo da Vinci-museet i Italien.

Tidslinje

Preloader

Pentti Kronqvist -  Arktisk polarfarare och museichef

Pentti Kronqvist är en pensionerad brandmästare, polarfarare och museichef. Pentti föddes 1938 i Vasa, men han adopterades som liten och växte upp i Fäboda i Jakobstad, nära havet och skogen. Bottniska vikens isvidder och packis fascinerade honom redan som ung pojke. Det arktiska museet Nanoq finns bara några kilometer från hans barndomshem och havet är inte långt borta heller.

Pentti jobbade vid räddningsverket i Jakobstad och var specialutbildad akutvårdare och räddningsdykare. Vid sidan om arbetet tränade Pentti löpning på landslagsnivå och hans starkaste sträckor var 800 och 1500 meter. Idrotten och det mångsidiga arbetet i brandkåren gav både uthållighet och praktiska färdigheter som visade sig viktiga vid de färder i Arktis som skulle följa.

Pentti har deltagit i ett flertal expeditioner varav den första gick till Grönland år 1971. Detta blev början på Kronqvists arktiska äventyr. År 1976 deltog Pentti i en större utmaning och skidade från norra Grönland till Kanada tillsammans med Christer Boucht och Hans Koivusalo. På denna färd träffade Pentti för första gången thule-inuiter, ett ursprungsfolk som han blev väldigt fascinerad av. I maj 1981 ledde Pentti den finsk-norska Transgrönland-expeditionen tvärs över Grönland, den blev nästan 700 km lång färd.

Penttis färder och kunskap om arktiska områden gjorde honom till en ofta anlitad föredragshållare och han har även byggt flera utställningar om thule-inuiter redan innan han grundade det arktiska museet Nanoq. Pentti har hållit föredrag inte bara i Finland, men också i St. Petersburg – Ryssland, Tyskland, Italien, Frankrike och Polen.

Idén att grunda det arktiska museet Nanoq föddes i Penttis tankar redan på 1970-talet under hans många resor till Grönland, men den passliga tidpunkten för att starta museet lät sig vänta till slutet av 1980-talet. Pentti har jobbat som museichef och varit eldsjälen av stället från första början och har ansvarat för verksamheten genom att arrangera sommarutställningar, guida gäster och genom att underhålla och utveckla museiområdet. Pentti och Nanoq-museet har fått många hedersutmärkelser och medaljer från olika organisationer. Bland annat är han hedersmedlem i Finlands arktiska klubb och Finland-Grönland föreningen Uppik.

Öppethållningstider

30.5 till 31.8 dagligen kl. 11-18 (på midsommarhelgen är museet stängt).
Utanför säsongen håller vi öppet alltid den första helgen i månaden kl.11-15.
Övriga tider enligt överenskommelse
Tel. 045 640 1312

Priser

Barn under skolålder gratis
Barn 5€
Studeranden 8€ / med guidning 13€
Vuxna 10€ / med guidning 15€

Recensioner

Nytt på Nanoq

Välkommen på öppningen av Nanoqs årliga specialutställning

Öppningen av utställningen MÁTTUT är på fredagen 27.5.2022 kl.14.00.

Öppningstalet hålls av justitieminister Anna-Maja Henriksson och Jakobstads stadsfullmäktiges ordförande Annica Haldin.

Utställningens fotografier och föremål berättar om samiska kulturens kärna: familjen och naturen, och därmed även skönheten i den nordliga urfolkskulturen.

Utställningen ordnas i samarbete med samemuseet Siida.

 

Nanoq Escape 2022 säsongsöppning på måndagen den 30:e maj

Nanoq Escape

Specialutställning 2022

Sommarens specialutställning är ”MÁTTUT – Juuret – Rötter – Roots”.

Utställningens fotografier och föremål berättar om samiska kulturens kärna: familjen och naturen, och därmed även skönheten i den nordliga urfolkskulturen.

Utställningen ordnas i samarbete med samemuseet Siida.

Nanoq - team


Föreningens styrelse

Sommarguider & personal 2021