Nanoq – det första arktiska museet i Finland och Europa

Det arktiska museet Nanoq invigdes i juni 1991 och är det första arktiska museet i Europa som förevisar Arktis och Antarktis, samt omkringliggande områden. Under åren har museet växt i omfång och utvecklats till ett levande arktiskt kulturcentrum, som årligen besöks av tusentals gäster från olika håll i världen. Museet är samtidigt en tribut till de sista arktiska naturfolkens kultur. År 2005 valdes Nanoq till det mest intressanta turistmålet i Finland.

Museets namn Nanoq är grönländska och betyder isbjörn. Vid Nanoq kan man bekanta sig med arktiska folkslag, kulturer och seder, samt höra spännande historier från berömda expeditioner till nord- och sydpolen. Till museet hör också stugor som har blivit byggda i samband med olika specialutställningar genom åren, de kan man besöka och de alla har sin egen historia att berätta. I huvudbyggnaden har vi ett bibliotek där man kan njuta av en intressant bok.

Nanoq har haft flera samarbeten med olika museer, bl.a. Andrée-museet i Gränna, Nationalmuseet i Helsingfors och Leonardo da Vinci-museet i Italien.

Tidslinje

Preloader

Pentti Kronqvist -  Arktisk polarfarare och museichef

Pentti Kronqvist är en pensionerad brandmästare, polarfarare och museichef. Pentti föddes 1938 i Vasa, men han adopterades som liten och växte upp i Fäboda i Jakobstad, nära havet och skogen. Bottniska vikens isvidder och packis fascinerade honom redan som ung pojke. Det arktiska museet Nanoq finns bara några kilometer från hans barndomshem och havet är inte långt borta heller.

Pentti jobbade vid räddningsverket i Jakobstad och var specialutbildad akutvårdare och räddningsdykare. Vid sidan om arbetet tränade Pentti löpning på landslagsnivå och hans starkaste sträckor var 800 och 1500 meter. Idrotten och det mångsidiga arbetet i brandkåren gav både uthållighet och praktiska färdigheter som visade sig viktiga vid de färder i Arktis som skulle följa.

Pentti har deltagit i ett flertal expeditioner varav den första gick till Grönland år 1971. Detta blev början på Kronqvists arktiska äventyr. År 1976 deltog Pentti i en större utmaning och skidade från norra Grönland till Kanada tillsammans med Christer Boucht och Hans Koivusalo. På denna färd träffade Pentti för första gången thule-inuiter, ett ursprungsfolk som han blev väldigt fascinerad av. I maj 1981 ledde Pentti den finsk-norska Transgrönland-expeditionen tvärs över Grönland, den blev nästan 700 km lång färd.

Penttis färder och kunskap om arktiska områden gjorde honom till en ofta anlitad föredragshållare och han har även byggt flera utställningar om thule-inuiter redan innan han grundade det arktiska museet Nanoq. Pentti har hållit föredrag inte bara i Finland, men också i St. Petersburg – Ryssland, Tyskland, Italien, Frankrike och Polen.

Idén att grunda det arktiska museet Nanoq föddes i Penttis tankar redan på 1970-talet under hans många resor till Grönland, men den passliga tidpunkten för att starta museet lät sig vänta till slutet av 1980-talet. Pentti har jobbat som museichef och varit eldsjälen av stället från första början och har ansvarat för verksamheten genom att arrangera sommarutställningar, guida gäster och genom att underhålla och utveckla museiområdet. Pentti och Nanoq-museet har fått många hedersutmärkelser och medaljer från olika organisationer. Bland annat är han hedersmedlem i Finlands arktiska klubb och Finland-Grönland föreningen Uppik.

Öppethållningstider

1.6 till 31.8 dagligen kl. 11-18 (på midsommarhelgen är museet stängt).
Utanför säsongen håller vi öppet alltid den första helgen i månaden kl.11-15.
Övriga tider enligt överenskommelse
Tel. 045 640 1312

Priser

Barn under skolålder gratis
Barn 5€
Studeranden 8€ / med guidning 13€
Vuxna 10€ / med guidning 15€

Recensioner

Aktuellt

Jul på Nanoq

Kom och hämta julstämning från Nanoq lördag 4.12! ​

Under dagen är det gratis inträde och det ordnas olika program som passar både stora och små. I någon av stugorna på området gömmer sig tomten och under evenemanget kan man lyssna till julmusik på både svenska och finska. Bland annat kommer Laulu-Jaakot att uppträda i kyrkan.

Ta fast med ett korvpaket och grilla korv i Nanoqs mysiga vinterlandskap. I cafeet finns det kaffe, glögg och annat gott till försäljning.

Program:
– Julpyssel
– Bokförsäljning av Nanoqs nya bok
– Kaffe & glögg försäljning
– Isbjörns bingo
– Hitta jultomten! Sök efter jultomten och berätta vad du önskar i julklapp.
– Kl. 12-14. Häst och kärra. Åk med häst och kärra ner till parkeringen och tillbaka
– Kl.13.30. Laulu-Jaakot uppträder i Nanoqs kyrka

Välkomna! Museet är öppet kl.11-15

Obs. Museet är också öppet på söndag 5.12. (Normal inträdesavgift)

Nanoq Escape tar vinterpaus!

Emottagna bokningar kommer att hållas, men nya bokningar tar vi emot igen från och med mars 2022.

Uppdaterat 25.11.2021

Vid Nanoq ordnas det föreläsningar om naturutfärder och det publiceras en ny bok!

 

Det Arktiska Museet Nanoq publicerar en bok om de gångna 30 åren. I boken finns det samlat texter av olika skribenter som på något sätt har kopplingar till Nanoq. Bokens releasefest hålls vid Nanoq fredagen den 19 november kl. 17.30. På plats finns en del av skribenterna och bokens utvecklare.

I samband med bokens releasefest ordnas även två finska föreläsningar i temat naturutfärder. Kvällens andra föreläsare är polarfararen och fotografen Kari Poppis Suomela. I hans föreläsning, ”Jokainen retki on kuvaamisen arvoinen”, behandlar han kvarkenområdet, hemskogarna, liksom polarområden och öknar. Poppis Suomela ingår bland polarfarareliten. Han var den tolfte människan i världen att skida till Nord- och Sydpolen utan stöd och hjälp utifrån. Som fotograf trivs Suomela bäst med att fotografera människor i aktiv rörelse ute i naturen.

Nanoq föreningens ordförande och polarfarare, Petri Mäkelä, föreläser under kvällen om naturutfärders positiva inverkningar på kroppen och sinnet. Mäkelä har själv gjort ett flertal utfärder till arktiska områden. Han har bland annat skidat över Grönlands inlandsis på bredden och på dess längd. Mäkelä arbetar i Tammerfors med att utveckla utfärds- och vandringstjänster.

Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten. Österbottens förbund har sponsorerat Nanoq-museets anordnande av finska föreläsningar relaterat till naturen och utfärder.

Uppdaterat 17.11.2021

Nanoq - team


Föreningens styrelse

Sommarguider & personal 2021