AKTUELLT


Sportlov

Under sportlovet ordnas det program för stora och små vid Nanoq! Under veckan kan man under vardagarna komma och bekanta sig med museet och våra samlingar. Museet är öppet från måndag 26.2 till fredag 1.3, mellan kl.10.00–16.00.

På onsdag 28.2 ordnas en vinterdag på Nanoq som riktar sig till barnfamiljer. Det ordnas vinterpyssel, snöskoteråkning mellan 11–14, isbjörns bingo och guidade rundturer. Caféet är öppet och det finns varm saft, kaffe och bulle till försäljning.

Tidtabell för guidade rundturer:

ENG kl.12.00
SVE kl.13.00
FIN kl.14.00

Under dagen är det normala inträdesavgifter men inget guidningstillägg om man önskar delta i guidningen.

Inträde:

Vuxen / 10 €
Studerande / 8 €
Barn / 5 €
Barn under skolålder / gratis inträde

 Sommarjobba vid en av Jakobstads mest populära och unika turistattraktioner!

Sommaren är Nanoqs högsäsong och vi får besökare från världen över. Som sommarjobbare får du utveckla dig själv och ditt kunnande. Vid sidan om normalt museiarbete får du också möjligheten att bidra till utvecklandet av museets verksamhet. Du behöver kunna jobba såväl självständigt men även i team. Vi värnar om vår personals välmående och erbjuder en inspirerande och rolig arbetsmiljö.

Hos oss får du:

– Arbeta med marknadsföring
– Guida
– Vara nära naturen
– Arbeta med mångsidiga kundserviceuppgifter
– Vara spelledare för Nanoq Escape
– Sköta om museets utrymmen
– Träffa intressanta människor

Vi söker dig som är:

– 18 år eller äldre
– serviceinriktad
– intresserad av historia och naturen
– språkkunnig i svenska, finska och engelska

Sänd in en fritt formulerad ansökan med CV till info@nanoq.fi.
Sista ansökningsdatum är 29.2.
Obs! Vi ser det som en fördel om man har möjlighet att delta på guidekursen 23–24.3.


Är du en av våra nya frilansguider?

Arktiska Museet Nanoq söker frilansguider för att hjälpa till att driva museet, främst under höst, vinter och vår.

Vi ordnar en gratis guidningsworkshop helgen 23–24.3. Under workshopen får man lära sig om museet och våra samlingar, samt guidningens grunder. På lördag kväll ordnas det även annat roligt kvällsprogram, som man kan delta i. Du kan ladda ner workshopprogrammet här!

Efter att ha deltagit i workshopen har man möjlighet att frilansa hos oss och man får även ett intyg. Man behöver vara minst 17 år för att bli frilansguide vid Nanoq.

Maxantal deltagare är 12 stycken. De med flera språkkunskaper (finska, svenska, engelska) har förtur.

Workshopen är tvåspråkig och går på finska och svenska.

Anmälningen till workshopen stängs på tisdagen den 19.3 kl.12. Länken till anmälningsblanketten hittar du här!

Välkommen med!

Somna in till vyer av norrsken och vakna upp bredvid ett isbjörnsansikte!

Arktiska Museet Nanoq ordnar evenemanget Night at Nanoq fredagen den 1.3. – lördagen den 2.3. Under evenemanget får man ta del av en guidad rundtur, korvgrillning framför lägerelden och spelkväll. Avslutningsvis får man övernatta i museisalen. Evenemanget riktar sig till ungdomar från 18 år och vuxna.

Pris 35€/person

I priset ingår madrass från museet, kvällsmål och en lätt frukost. Ta med egen sovsäck och toalettartiklar. Om man vill får man även ta med eget mellanmål.

Dörrarna öppnas kl.18.00 och programmet inleds kl.19.00.

Anmälan görs till info@nanoq.fi senast måndag 26.2 kl.12.00.

Jul på Nanoq 2023

Kom och hämta julstämning från Nanoq lördagen 2.12. kl.10.00–15.00.

Efter fjolårets succé ordnar vi i år igen julevenemanget Jul på Nanoq. Under dagen är det gratis inträde och det ordnas olika program som passar både stora och små. I någon av stugorna på området gömmer sig jultomten och under evenemanget kan man lyssna till live julmusik. Det kommer även finnas försäljare på plats.

I år säljer Nanoq plättar, risgrynsgröt, korv, kaffe, glögg och pepparkakor. Hoppas det ska smaka!

Program:
– Hitta jultomten
– Hemgårds häst och kärra kl.11–14
– Julpyssel
– Julmusik
– Isbjörnsbingo
– Julmarknad
– Hundmys med Huskybackan
– Försäljning av plättar och gröt från kl.11

Underlätta gärna för våra parkeringsvakter genom att samåka.

Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i programmet.


Info till försäljare

Försäljningsavgift 15€ (eget bord med) och 25€ om man önskar låna bord från Nanoq. Evenemanget lockar främst barnfamiljer och 2022 beräknade vi att vi hade ca 700 besökare.

Försäljarna kan ställa i ordning från kl.8.00 och behöver senast kl.9.30 köra bilarna till nedre parkeringen.

Jul på Nanoq håller på till kl.15.00 och försäljarna förväntas vara på plats fram tills det.

Det finns ett begränsat antal försäljningsplatser, sista anmälningsdag är måndag 27.11. Anmäl er till info@nanoq.fi. 

Arktiskt julpaket 2023

Inför juletider har vi på Arktiska Museet Nanoq knåpat ihop ett julpaket tillsammans med våra samarbetspartners Uffes Mat & Café och Roger’s Coffee. Paketet passar såväl för de som vill ordna en julfest och för de som vill bjuda sina gäster en unik upplevelse.

Om ni har frågor, ta gärna kontakt!

Familjedag

Under höstlovet på onsdagen den 18 oktober ordnas en Familjedag på Nanoq.

Under evenmanget ordnas korv- och kaffeförsäljning, höstpyssel och sagostund. Under sagostunden läser vi sagor med arktiska teman. Tradionsenligt kan man även delta i isbjörnsbingot.

Sagostunden sker i två omgångar:
– SVE 14.00
– FIN 15.00

Ta med hela familjen och kom och njut av höstvädret. Under dagen har vi ett familjepris för 18€
Museet är öppet mellan kl.10.00–17.00.

Varmt välkomna!

Kampanjen är förlängd till slutet av året 2023

Välkommen på konstworkshop!

I samband med sommarens specialutställning om konstnären Wladimir Goichman ordnar vi till sammans med konstnären Linda Honka en konstworkshop fredag 4.8. Under workshopen får man först en guidad rundtur där man får bekanta sig med området, lära sig om Goichmans liv och studera hans underbara konstverk. Därefter får man under Linda Honkas ledning bege sig ut i Nanoqs vackra och unika miljö och öva sig i akrylmåleri. Målartillbehör ingår i priset.

Pris: 20€

Workshopen är delvis på utsidan, klä er därför enligt vädret. Vi förbehåller oss rätten att skjuta upp evenemanget om vädret inte alls är på vår sida.

Workshopen går huvudsakligen på svenska men handledning ges även på engelska.

Anmäl er till info@nanoq.fi. Sista anmälningsdag onsdagen 2.8.

Nanoq & Jakobsdagar 2023

Dessa saker kan du göra vid Nanoq under Jakobsdagar-veckan:

  • Gudstjänst söndag 16.7 kl.10.00. Arrangör för evenemanget är Jakobstads svenska församling och prästen är Jakob Edman. Efter gudstjänsten ordnar Nanoq kyrkkaffebjudning.
  • Lär dig tända eld med tändstål – Från måndag till söndag kl.13.00. Om det råder varning för skogsbrand blir programmet inställt.
  • Guidade turer på tre språk på tisdag, torsdag och lördag: kl.12.00 (finska), kl.14.00 (svenska) och kl.16.00 (engelska).
  • Prova på rökbastu tisdagen 18.7 från 17.00-21.00 (mera information om evenemanget längre ner på denna sida)
  • Nanoq Escape
  • Nanoq Adventure (äventyr för barn, igång varje dag och ingår inträdespriset)

Rökbastu-upplevelse 18.7.2023!

Tisdagen den 18.7 under Jakobsdagarveckan finns det möjlighet att komma och bada bastu i Nanoqs egen rökbastu. I samband med bastu-upplevelsen kan man också besöka museet.

Om du vill vara säker på att få en plats i bastun, meddela oss om ditt besök så reserverar vi en plats till dig. Kontakta oss på info@nanoq.fi.

Bastuturer

Kvinnor: kl. 17–18

Män: kl. 18–19

Blandat: kl. 19–21

Priser

Enbart bastu: 10€

Bastu & inträde: 15€

Familjebiljett: 25€

Specialutställning 2023

Wladimir Goichman (1903–2001) var en ukrainsk hjärnkirurg, forskare, konstnär och arktisk äventyrare. Sommarens specialutställning vid Arktiska museet Nanoq presenterar Goichmans livsberättelse och vackra konstverk som skildrar arktiska landskap. Nanoq äger ett hundratal av Goichmans tavlor som museet har fått motta genom donationer.
Vernissage tisdagen den 20 juni, kl 14.00.
Museet är öppet varje dag kl 11-18 fram till september. Under midsommarhelgen (23-25.6) är museet stängt.
Till ära av sommarens specialutställning om Goiichman vill vi erbjuda ukrainska flyktingar ett rabatterat pris på vår inträdesavgift: 5€ per person.
Vi ses!

NANOQ ESCAPE

2023 säsongsöppning

Den här sommaren är din sista chans att prova vårt mycket populära Nanoq Escape. Vi öppnar vårt escape rum officiellt den 29:de maj. Välkommna!

Psst! Håll upp ögonen för Nanoq Escape del 2…

Är du vår nya museiamanuens?

Är du intresserad av arktiska miljöer och kulturer? Har du studerat museologi, historia, etnologi, folkloristik eller kulturhistoria? Tag då chansen och sök till museiamanuens vid Arktiska museet Nanoq i Jakobstad. Föreningen Nanoq rf söker en museiamanuens till arktiska museet Nanoq för en tillsvidareanställning och arbetet inleds enligt avtal inom maj månad.

Nanoqmuseet finns i Fäboda, ca 8 km utanför Jakobstads centrum. Museet ägs och upprätthålls av föreningen Nanoq rf. och det öppnades i juni 1991. Museet är öppet under juni-augusti alla dagar kl 11-18 och övriga tider enligt beställning. I fjol hade museet cirka 7000 besökare. Till arbetsuppgifterna hör främst att ansvara för samlingarna vid Nanoq, att katalogisera och digitalisera, bygga utställningar, guida besökare och vara förman för 2-3 sommarguider. Har du en högre högskole-examen i ett musealt ämne som är lämpligt för museet, goda kunskaper i svenska och finska både i tal och skrift, du behärskar också engelska, du har erfarenhet av digitalisering och av musealt arbete är du den vi söker. Vi erbjuder dig arbete i en naturskön miljö i Fäboda, mångsidiga och varierande arbetsuppgifter samt en möjlighet att tillsammans med styrelsen utveckla museiverksamheten.

Ansökan får du skicka per e-post till carola.sundqvist@jakobstad.fi eller per post till Carola Sundqvist, Storgatan 4, 68600 Jakobstad Har du frågor kan du kontakta Nanoqs sekreterare Carola Sundqvist, antingen på e-mail carola.sundqvist@jakobstad.fi eller per telefon 044-2814854

Sportlovsöppet

Vi kommer ha sportlovsöppet lördagen 4.3 kl.11-15.

Inträdesavgiften är 10€ för vuxna och barnen slipper gratis in.

I inträdesavgiften ingår häst och vagn turer, isbjörnsbingo, Snellmans grillkorv, kaffe/saft, och bulle/kex.

Hästen är på plats mellan 11-14.

Vi ser fram emot att träffa er!

Vanligtvis går isbjörnar inte i vinteride, men isbjörnen i Fäbodaskogarna gör det i år. Det betyder att vi INTE längre håller helgöppet den första helgen varje månad. Istället sparar vi krafter och förbereder oss inför sommarsäsongen. Det är dock möjligt att hyra våra utrymmen om det finns personal att tillgå. Vi ser fram emot att träffa er igen i sommar.

Jul på Nanoq 2022

Kom och hämta julstämning från Nanoq lördagen 3.12. kl.10-15.

Efter fjolårets succé ordnar vi i år igen julevenemanget Jul på Nanoq. Under dagen är det gratis inträde och det ordnas olika program som passar både stora och små. I någon av stugorna på området gömmer sig jultomten och under evenemanget kan man lyssna till live julmusik. Det kommer även finnas försäljare på plats.

Vid Nanoqs vindskydd kommer elden vara tänd, så ta fast med ett korvpaket och grilla en korv i Nanoqs mysiga atmosfär. I cafeet finns det kaffe, glögg och annat gott till försäljning.

Program:
– Hitta jultomten
– Hemgårds häst och kärra
– Julpyssel
– Julmusik av Conny@Janne kl.11-11.45, 13.30-14.15.
– Julmarknad
– Plättförsäljning
– Glögg, pepparkakor och kaffe till försäljning

Underlätta gärna för våra parkeringsvakter genom att samåka.

Obs! Museet är också öppet som vanligt söndag 4.12 (normal inträdesavgift).


Info till försäljare

Försäljningsavgift 15€ (eget bord med) och 25€ om man önskar låna bord från Nanoq.

Försäljarna slipper och ställa i ordning från kl.8.00 och behöver senast kl.9.30 köra bilarna till nedre parkeringen.

Jul på Nanoq håller på till kl.15.00 och försäljarna förväntas vara på plats fram tills det.

Det finns ett begränsat antal försäljningsplatser så det är först till kvarn som gäller. Anmäl er till info@nanoq.fi eller per telefon 0456401312 innan 25.11.


Sommargudstjänst vid Nanoq 17.7

 

Vi har åter igen glädjen att tillsammans med Jakobstads församling ordna den traditionella gudstjänsten. Gudstjänsten hålls av Jockum Krokfors och efteråt finns det laxsoppa och kaffe till försäljning. Gudstjänsten inleder Jakobsdagarsveckan och börjar kl.10. Välkomna!

Cykelkampanj 20.6 – 31.8.2022

 

Vi är glada att meddela att vi lancerar en cykelkampanj i samarbete med VM Sport och Sportmagasinet Mattsons. Cykeln är ett hållbart val!

Alla som kommer cyklandes till Nanoq får gratis kaffe och bulle och en kupong. Obs! Man måste fortfarande betala inträde till museet.

Kupongen kan användas antingen vid VM Sport eller Sportmagasinet Mattson i Jakobstad. VM SPort ger -15% rabatt på cykelhjälmar och cykellampor. Mattsons ger -20% rabatt på cykel service och cykel utrustning (obs! Ingen rabatt på cyklar).

Om man inte äger en cykel men vill komma cyklandes till Nanoq, kan man alltid hyra en från musik kaféet After Eight.

Kom ihåg att cykla försiktigt!

Uppdaterat 1.7.2022

Nytt Nanoq Adventure för barn

 

I år handlar barnäventyret om allemansrätten och hållbarhet, något vi på Nanoq brinner för.

Äventyret är inte bara gjort för barn i alla åldrar, utan även vuxna kommer att tycka att det är underhållande.

Vår populära isbjörnsbingo är fortfarande en del av äventyret, och isbjörnarna har återigen hittat nya ställen att gömma sig. Välkomna. 

Uppdaterat 1.7.2022

Välkommen på öppningen av Nanoqs årliga specialutställning

 

Öppningen av utställningen MÁTTUT är på fredagen 27.5.2022 kl.14.00.

Öppningstalet hålls av justitieminister Anna-Maja Henriksson och Jakobstads stadsfullmäktiges ordförande Annica Haldin.

Utställningens fotografier och föremål berättar om samiska kulturens kärna: familjen och naturen, och därmed även skönheten i den nordliga urfolkskulturen.

Utställningen ordnas i samarbete med samemuseet Siida.

Vi söker finskspråkig guide

Jul på Nanoq

Kom och hämta julstämning från Nanoq lördag 4.12! ​

Under dagen är det gratis inträde och det ordnas olika program som passar både stora och små. I någon av stugorna på området gömmer sig tomten och under evenemanget kan man lyssna till julmusik på både svenska och finska. Bland annat kommer Laulu-Jaakot att uppträda i kyrkan.

Ta fast med ett korvpaket och grilla korv i Nanoqs mysiga vinterlandskap. I cafeet finns det kaffe, glögg och annat gott till försäljning.

Program:
– Julpyssel
– Bokförsäljning av Nanoqs nya bok
– Kaffe & glögg försäljning
– Isbjörns bingo
– Hitta jultomten! Sök efter jultomten och berätta vad du önskar i julklapp.
– Kl. 12-14. Häst och kärra. Åk med häst och kärra ner till parkeringen och tillbaka
– Kl.13.30. Laulu-Jaakot uppträder i Nanoqs kyrka

Välkomna! Museet är öppet kl.11-15

Obs. Museet är också öppet på söndag 5.12. (Normal inträdesavgift)

Uppdaterat 25.11.2021

Nanoq Escape tar vinterpaus!

Emottagna bokningar kommer att hållas, men nya bokningar tar vi emot igen från och med mars 2022.

Uppdaterat 25.11.2021

Vid Nanoq ordnas det föreläsningar om naturutfärder och det publiceras en ny bok!

 

Det Arktiska Museet Nanoq publicerar en bok om de gångna 30 åren. I boken finns det samlat texter av olika skribenter som på något sätt har kopplingar till Nanoq. Bokens releasefest hålls vid Nanoq fredagen den 19 november kl. 17.30. På plats finns en del av skribenterna och bokens utvecklare.

I samband med bokens releasefest ordnas även två finska föreläsningar i temat naturutfärder. Kvällens andra föreläsare är polarfararen och fotografen Kari Poppis Suomela. I hans föreläsning, ”Jokainen retki on kuvaamisen arvoinen”, behandlar han kvarkenområdet, hemskogarna, liksom polarområden och öknar. Poppis Suomela ingår bland polarfarareliten. Han var den tolfte människan i världen att skida till Nord- och Sydpolen utan stöd och hjälp utifrån. Som fotograf trivs Suomela bäst med att fotografera människor i aktiv rörelse ute i naturen.

Nanoq föreningens ordförande och polarfarare, Petri Mäkelä, föreläser under kvällen om naturutfärders positiva inverkningar på kroppen och sinnet. Mäkelä har själv gjort ett flertal utfärder till arktiska områden. Han har bland annat skidat över Grönlands inlandsis på bredden och på dess längd. Mäkelä arbetar i Tammerfors med att utveckla utfärds- och vandringstjänster.

Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten. Österbottens förbund har sponsorerat Nanoq-museets anordnande av finska föreläsningar relaterat till naturen och utfärder.

Uppdaterat 17.11.2021

Kari Poppis Suomela
Pete Mäkelä

Nämnanden