MUSEOALUE

 

Museoalueella on parikymmentä talkoovoimin valmistettua rakennusta. Ne on rakennettu vanhaan tyyliin ja ne sulautuvat luontoon täysin. Pentti on sisustanut talot talteen ottamillaan, löytämillään ja saamillaan esineillä.

Nanoqin kahvila on avoinna kesäisin. Siellä voi istuskella ja nauttia kupillisen kahvia sekä tuoreita pullia tai viilentävän jäätelön. Alueen vierestä kulkee kaunis patikointi- ja luontopolku.

1. Museon päärakennus

Nanoqin päärakennuksen esikuva on maailman pohjoisimmissa osissa, Grönlannin Itan kylässä, sijaitseva turvemaja. Se sulautuu maisemaan täydellisesti.

2. Karhunpesä

Museoalueeseen kuuluu idyllinen mökkikylä, jonka Pentti rakensi vuosina 1956-1983. Mökit ovat lähiseudun vanhoja purkuvalmiita rakennuksia, jotka Pentti on saanut, purkanut, siirtänyt ja rakentanut uudestaan.

3. Turvemaja

Pohjois-Grönlannin inuiitit ovat eläneet turvemajoissa tuhansia vuosia ja he alkoivat rakentaa länsimaistyylisiä rakennuksia vasta 1950-luvulla. Pentti Kronqvist yöpyi turvemajassa hylätyssä Etahin pyyntikylässä, kun hänen retkikuntansa oli matkalla Grönlannin pohjoisosasta Kanadaan vuonna 1976.

4. Goichmanin galleria & museon kahvila

Professori Wladimir Goichman toimi aivokirurgina, taidemaalarina, naparetkeilijänä sekä lääkintäeverstinä toisen maailmansodan aikana. Nanoqilla on ainoana museona hallussaan Goichmanin teoskokoelma, joka käsittää 111 arktisia alueita esittävää maalausta. Goichman itse, hänen tyttärensä Julia ja Oslon Fram-museo ovat lahjoittaneet teokset Nanoqiin. Goichmanin gallerian tila on vuokrattavissa.

5. Rudin pyyntimaja

Rakennus on kopio norjalaisen jääkarhunmetsästäjä Henry Rudin pyyntimajasta Huippuvuorten Hopen-saarella. Rudi asui aiempien pyyntimiesten hylkäämässä majassa 27 vuoden ajan toimiessaan pyyntimiehenä Huippuvuorilla vuodesta 1910 lähtien. Hänen elinaikainen saaliinsa käsitti yli 713 jääkarhua.

6. Komentokeskus

Komentokeskus kertoo Suomen talvisodasta 1939-1940. Sota kesti 105 päivää ja se ajoittui talveen, joka oli yksi Suomen historian kylmimmistä. Täällä voi tutustua siihen kuinka sotilaat taistelivat kylmissä olosuhteissa, mitä strategioita käytettiin ja kuinka pieni Suomi onnistui estämään Neuvostoliiton hyökkäyksen. Komentokeskus on vuokrattavissa.

7. Pyyntivaja

Pyyntivajassa on esillä historiallisia pyyntivarusteita, joita on käytetty Pohjanmaalla sekä metsästyksessä että kalastuksessa.

8. Kullanhuuhdontaleiri

Kullanhuuhdontaleirissä on nähtävillä Lapin kullanetsijöiden asumus ja varusteita, joita kullanhuuhtojat käyttivät 1800-luvulla.

9.Kirkko

Avannaata Ulloria on grönlannin kieltä ja tarkoittaa Pohjantähteäs. Kirkkorakennus on kopio maailman pohjoisimmasta kirkosta, joka rakennettiin Pohjois-Grönlantiin vuonna 1909.

Kirkko on vuokrattavissa kastajaisia, häitä, hautajaisia tai muita kirkollisia tapahtumia varten.

10. Nyholmin vaja

Tohtori Erik S Nyholm lahjoitti huippuvuorilla käyttämänsä tutkimusvarusteet Nanoqiin vuonna 2015. Nyholm on suomalainen petoeläintutkija, joka on tehnyt useita tutkimusmatkoja mm. Huippuvuorille, missä hän tutki jääkarhuja.

11.Savusauna

Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja saunat ovat satojen vuosien ajan olleet osa suomalaisten asumuksia. Saunomisen lisäksi saunaa käytettiin aiemmin myös muihin tarkoituksiin, kuten sairaiden hoitoon, synnytyksiin, lihan palvaamiseen, maltaiden valmistamiseen jne.

Savusauna on vuokrattavissa.

12. Isotupa

Isotupa on 1900-luvun maalaistalo, joka on alunperin sijainnut Luodossa.

Isotupa on vuokrattavissa.

Pörkenäsintie 60, 68620 Pietarsaari